2024. február 2., péntek

X. Frigyes új dán király és I. Fülöp belga király rokonok-e?


Közép-kelet-európaiként – ahol megtapasztalhattunk egyet s mást történelmünk elmúlt kicsivel több, mint egy évszázada alatt is – rendkívül érdekesnek tartom a monarchia intézményének a mai napig tartó népszerűségét, egyáltalán a meglétét Európának ezen a felén – többek között itt, a Belga Királyságban.
Legismertebbek minden bizonnyal az „angol” monarchia hagyományai, személyiségei, de rendszeresen érkeznek hírek egy-egy fontos esemény kapcsán más királyságok-hercegségek – a spanyol, a holland, a luxemburgi, a norvég, a svéd – háza tájáról is.
Alig múlt két hete például, hogy a Dán Királyságban – meglepetésszerű, éppen ezért rendhagyó – uralkodóváltás történt: az újévi televíziós beszédében lemondását bejelentő II. Margit királynő január 14-én átadta a „trónt” fiának, X. Frigyesnek (Frederik). (A „trónt” azért teszem idézőjelbe, mert náluk nincsen koronázási szertartás, az új uralkodót az államtanács nevezi ki, amit a miniszterelnök hirdet ki „a nép” számára az uralkodói palota erkélyéről – X. Frigyes esetében utóbbi így történt: LINK )
Közismert, hogy a királyi családok Európába-szerte így vagy úgy rokonságban állnak egymással, hiszen többnyire egymás között házasodtak a történelem folyamán. Itt Belgiumban is alkotmányos monarchia van érvényben, a jelenlegi uralkodó Fülöp király szintén apja lemondását követően kezdte meg uralkodását tíz évvel ezelőtt.
A dán trónutódlás híreit olvasva kíváncsi lettem, vajon milyen rokoni szálak kötik össze a mostani dán és a belga királyi családokat. Van-e, és ha igen, ki az az egykori európai uralkodó, aki a közös felmenőjük?
Végignézve 1830-as megalakulása óta Belgium uralkodóit (nem voltak sokan, Fülöp király csupán a hetedik a sorban) és házastársaikat, skandináv vonalon találtam meg a dánokkal való legközelebbi kapcsolódást.
Fülöp belga király nagymamája, III. Lipót (Leopold) első felesége Astrid svéd hercegnő volt (aki egyébként autóbalesetben hunyt el nagyon fiatalon, ami annak idején mélyen megrendítette az ország egészét és azóta is történelmi tragédiaként tartják számon). Astrid ugyanúgy VIII. Frigyes dán király és felesége Bernadotte Lujza unokája volt, mint a most uralkodását megkezdő X. Frigyes nagyapja, IX. Frigyes dán király (Astrid anyja, Ingeborg és IX. Frigyes apja, X. Keresztély édestestvérek voltak).
A fentiek alapján kiszámolhatjuk, hogy I. Fülöp belga és X. Frigyes dán király harmad fokú unokatestvérek.
Képek:
1. X. Frigyes dán király és családja uralkodásának kezdetén 2024. január 14-én (kép forrása)
2. Fülöp belga király és családja 2023 decemberében (kép forrása)
3. Astrid egykori belga királyné (fotó 1935) (kép forrása)
4. Astrid unokatestvére a későbbi IX. Frigyes dán király apjával, Astriddal közös nagyapjával VIII. Frigyessel, valamint dédapjukkal, Dánia megelőző uralkodóival 1902-ben (kép forrása) (a dédapát IX. Keresztélyt „Európa apósa”-ként emlegették ugyanabban az időben, a 19-20. század fordulóján, amikor Victoria brit királynőt „Európa nagymamája”-ként – igazából Európának akkoriban két „apósa” volt, a másik Miklós (Nicola) montenegrói király, csak őt kevesebben ismerik) 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése