2023. január 15., vasárnap

Isabelle Borchgrave belga kortárs papírművész Frida Kahlo-kiállítása


Kiállításajánló:

„Frida Kahlo világa papírból elkészítve” – Isabelle Borchgrave belga kortárs képzőművész kiállítása a Fine Arts Belgium Múzeumban (LÁTOGATHATÓ 2023. február 12-ig)
Pár éve írtam a Papageno művészeti portálra egy ajánlót egy kitűnő brüsszeli kiállításról, melyen a tűzzománc zsebórák történetét mutatták be.
Több, mint százhetven 17-19. századi zsebóra volt látható, melyek a falakon kialakított kis rekeszekben vagy vitrinekben voltak elhelyezve.
Hogy a kiállítás három dimenzióban is „testet öltsön”, az emberi érintkezés korabeli mindennapjait idéző tárgyakat állítottak a vitrinek közé – egy-két darabot csupán, jelzésszerűen (például egy lovas szánt, amilyennel az ilyen zsebórákat viselő hölgyek és urak közlekedhettek).
Emberi alakok nem voltak kiállítva, azokat néhány korabeli női ruha idézte meg. Gyönyörű, cizellált ruhakölteményekről volt szó nett szabásvonalakkal, ízléses színekben.
Ahogy viszont e ruhákat közelebbről szemügyre vettük, rájöttünk, hogy igazából nem is textilből varrták őket – bármilyen meglepő volt, ezek az alkotások teljes egészében papírból készültek.
Isabelle Borchgrave belga kortárs képzőművész káprázatos munkáiról volt szó. Melyek számomra olyannyira emlékezetesek maradtak, hogy amint most a napokban megláttam egy plakáton, hogy a művésznek ismét kiállítása van, egyből elmentem megnézni.
Isabelle Borchgrave papír-kompozíciói ezúttal egy teljesen más szín- és ízlésvilágot jelenítenek meg – a lázadó szellemű huszadik század eleji mexikói festőnőét, Frida Kahlo-ét.
Borchgrave néhány éve Mexikóban járt, ahol beleszeretett Frida Kahlo művészetébe, és vele együtt a helyi kultúrába.
A festőnő otthona, a mexikóvárosi utcák, a piac, a múzeumok, az ott látott kulturális sokszínűség, amely ötvözi az ősi indián hagyományokat és a spanyol hódítók örökségét, meg persze Frida személye – ezé az öntörvényű tehetségé, akiből testi és lelki szenvedései ellenére is sugárzik az élet szeretete – mind együttesen váltak Borchgrave számára teremtő ihletforrássá.
Közel három évig dolgozott e kiállítás anyagán, melyhez mintegy négy kilométernyi papírt használt fel.
Láthatóak Frida Kahlo ruhái, ékszerei, festő-férjével Diego Rivera-val közös otthonának helyiségei, a konyha, apró műterme, az ottani jellegzetes tárgyak, még háziállatok, kutyák és papagájok is.
Aki esetleg még nem telítődött az évek óta világszerte tartó Frida-lázzal, érdemes elmennie erre a kiállításra. Szeme és lelke is megtelik majd az élet elevenségét és szeretetét hirdető színekkel, mintázatokkal, textúrákkal.
Február 12-ig látogatható, részletek ezen a linken
(A mexikói hagyományok iránt érdeklődők ne hagyják ki a kiállítás második emeleti termét sem, ahol Borchgrave papírmunkái az ottani „Halottak napja”-szertartás rituális tárgyait elevenítik meg.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése