2021. június 22., kedd

Gyermekvonatok: segélyakció Magyarország, Hollandia és Belgium között az I. világháború után

 Hallottatok már az I. világháborút követú ún. gyermekvonatokról?

Ilonka elsőáldozása, korabeli holland gyerekkönyv (Magyar Narancs.hu)
Korabeli fénykép (Cultura.hu) 

Ez egy olyan, éveken át tartó humanitárius segélyakció volt, melynek során magyarországi gyermekeket vittek több hónapra családokhoz, többségében Hollandiába vagy Belgiumba, de Svájcba, Angliába vagy Svédországba is. Célja pedig a gyerekek fizikai és lelki feltöltődésének biztosítása volt, akik évekig tartó nélkülözéseknek voltak kitéve az I. vh-sújtotta, aztán forradalmak zilálta Magyarországon.

Az első gyermekvonat 1920. február 8-án indult a Keleti-pályaudvarról Hollandiába, rajta 600 gyerekkel. Belgium 1923-tól kapcsolódott be a programba. 1930-ig összesen kb. 60000 gyerek jutott így ki nyugatra, legtöbbjük 6 és 14 év közöttiek. Nagy részük aztán hazakerült, de kapcsolatuk a fogadó országgal hosszú távon megmaradt. Mindez a diplomáciai kapcsolatainkra is hatással volt ezekkel az országokkal.

E segélyakcióban résztvevő gyerekek történetét sokáig csak családi emlékelből lehetett megismerni. Manapság azonban egyre több kutatás foglalkozik velük, melyek tapasztalatairól például ebben a két cikkben olvashattok: (1) "Iszonyú nyomorból kerültek ki az első résztvevők (Magyar Narancs), (2) "Élő hidak lettek a gyerekvonatok (Cultura.hu)".


Képek: Ilonka elsőáldozása, korabeli holland gyerekkönyv a fenti (1) cikkből, valamint korabeli fénykép a (2) cikkből

További forrás a Határtalan történelem ajánlására: Hajtó Vera: Milk Sauce és Paprika


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése