2023. február 13., hétfő

A Tintin Amerikában eredeti borítója rekord áron kelt el

Fotó: https://szinesvilag.blogstar.hu/2023/02/11/ 

Belgium kétségkívül képregény nagyhatalom. Leghíresebb képregényhőse pedig nem más, mint Tintin, ez a vicces hajú csavaros eszű fiatalember / oknyomozó újságíró a fehér kutyájával, Hergé alkotása.

Szokták is mondani, hogy az egész világon talán Tintin a leghíresebb belga :-)

Albumok tucatjai születtek kalandjairól. Létezik múzeuma (a Hergé múzeum Louvain-la-Neuve-ben), szobra a belga nemzeti repülőtéren, postai bélyegek sorozata készült róla, üzletek és online-butikok árulják az őt és szereplőtársait ábrázoló portékákat.

Olyannyira ismert, hogy magunk sem csodálkozunk rajta, ha mondjuk méretes homlokzati falfestményekről tekint vissza ránk, sétáljunk az utcán bárhol a világon.

Ami érdekes, hogy Tintin-relikviák nemcsak tömegtermékek formájában léteznek. Egyedi gyűjtők számára is állnak rendelkezésre különböző műfajú alkotások, természetesen az ő pénztárcájukhoz igazodó árakon.

Egész alakos szobra például, melyet Nat Neujean szobrászművész készített 1976-ban és egyik hasonmása felavatásán maga Hergé is jelen volt, 186.000 euróért kelt el egy aukción 2019-ben.

A Könyves Magazin egy ma megjelent cikke is egy árverés Tintin-rekordjáról számol be. Az eredeti képregénysorozat harmadik darabjának, a Tintin Amerikában-nak a borítójáról van szó, melyet Hergé fekete-fehér rajz formájában készített 1942-ben. 


A fent hivatkozott 2019-es szoborárverési rekordról pedig ebben a cikkben olvashattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése