2024. február 19., hétfő

Szénbányászat Belgiumban - két térkép, néhány adat, most pedig már UNESCO Világörökségi helyszín

Fotók forrása lentebb

Kapcsolódva a legutóbbi bejegyzéshez, melyben belgiumi szénbányászok fényképét láthattátok az aknából történő feljövetelük pillanatában (XX. sz. eleje), érdekes rápillantanotok a fenti bal oldali térképre, mely megmutatja, hogy hol, a jobb oldali pedig, hogy milyen domborzati viszonyok között alakultak ki a szénbányák Belgiumban. 

A szénkitermelés az egyik legfőbb motorja volt Belgium 19. századi példátlan gazdasági fellendülésének. Az iparág helyzetéről sokat elárul, hogy míg a két világháború között a kitermelt szénféleségek mennyisége még évi kb. 20 millió tonnát tett ki, az 1990-es évek elejére már csak 1-2 milliót, 1992-ben az utolsó szénbánya is bezárt. 

A múlt emlékét napjainkban több bánya múzeum őrzi. 2012 óta e vallon bányavidékek egy része UNESCO Világörökségi helyszín.

Fentiek forrása: 
 - Bal oldali térkép: Workers, owners, and politics in coal mining: an international comparison of industrial relations, by Feldman, Gerald D.; Tenfelde, Klaus; Kurgan-van Hentenryk, G.; Puissant, Jean; c. 1990 
 - Jobb oldali térkép: Topographic map of Belgium, GDI-Vlaanderen/Service public de Wallonie 
 - Két világháború közötti adat: Expansion, depression and collusion: The Belgian coal industry, 1901-1945, by Gil Montant, CRISS – Université Polytechnique Hauts-de-Franca
 - Adatok 1990-től: Coal and lignite production, World Energy & Climate Statistics Yearbooks
- Utolsó bánya bezárása: Patrimoin Industriel Wallonie-Bruxelles

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése