2021. május 25., kedd

Száraz Marika textilművész "Időtlen pillanat" című brüsszeli kiállítása

Száraz Marika nemzetközi hírű textilművész 1975 óta él Belgiumban. Idén áprilisban kiállítása volt a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben "Időtlen pillanat" címmel. Kiállított művei közül személyes kedvencemet, az "Írás" című 2009-ben készült faliszőnyegét (annak részletét) szeretném megmutatni ezen a képen.

A kiállításról egy flamand tévécsatorna FELVÉTELT készített, melyben a művész maga mutatja be röviden hitvallását és az általa kifejlesztett technikát. A művész által elmondottak magyar fordítását a kép alatt találjátok:

Száraz Marika: Írás (2009, részlet)

"Puha, rugalmas alapanyagokkal dolgozom, faliszőnyegek készítése a specialitásom. Faliszőnyegeimhez feltaláltam egy technikát, melynek során szögletessé vagy kerekké tudom formálni a művet, ez lett a munkáim fő témája: irányukat változtató párhuzamos fonalak, melyek ha fény vetül rájuk, láthatóakká válnak.

Úgy hiszem, hogy egy egyszerű sóhajnak nagyobb ereje van, mint egy órákon át tartó szónoklatnak. Ezért mindig az egyszerűségnél maradok, mert a lényeges mindig az egyszerűségből táplálkozik. Így amit kifejezek, az nagyon a lényegre ható. Nem szükséges hozzáadni színeket vagy formákat, így tudom az egyszerűséget, a mélységet kifejezni." Száraz Marika

A kiállításért köszönet a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézetnek

Száraz Marika alkotói honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése