2023. december 4., hétfő

Nyakas Éva neves brüsszeli operaénekesnő-énektanár a belga közszolgálati TV-ben

Fotó: RTBF

Most hétvégén az egész világ a legendás opera díva, Maria Callas születésének 100-ik évfordulójáról emlékezett meg. Ebből az alkalomból az RTBF, a belga francia nyelvű közszolgálati televízió-rádió is számos műsort sugárzott – közzétett például egy rövid videót, amelyben Callas az 1959. július 14-i brüsszeli Operában adott exkluzív koncertje előtti napon meglátogatta a Városházát a Grand’ Place-on.

A szombat esti főműsoridőben látható híradójukban pedig nem mást szólaltattak meg az „Isteni” Callas-ról, mint Nyakas Évát, a Brüsszelben élő belga-magyar operaénekesnőt-énektanárt, aki Maria Callast első számú példaképének tekinti.

„Óriási rajongója vagyok Callas-nak. Kivételes művésznek tartom” - nyilatkozta Nyakas Éva, a Belga Királyi Lovagrend 2014. évi kitüntetettje, akit az RTBF stábja otthonában keresett fel. „Nehéz őt zeneileg megközelíteni, annyira egyedi hanggal volt megáldva. Nagyszerű volt a színpadon is. Mindenkinél nagyobb volt” – tette hozzá elérzékenyülve a brüsszeli művész. Majd megmutatta azt a tulajdonában lévő fényképet, melyet Maria Callas dedikált Tonio Carlino olasz-belga operaénekesnek és amit Évának az ünnepelt tenor-kolléga özvegye ajándékozott.

Nyakas Éva koloratúr szoprán énekesnő maga is a nagy ívű bel canto áriák – Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini – kivételes mestere. Jövőre, 2024-ben ünnepli Belgiumba érkezésének 35. évfordulóját, mely alkalomból vendégekkel-történetekkel színesített koncerttel tervezi megajándékozni hőn szeretett közönségét. Jubileumi koncertjét én is alig várom!

A tudósítás ezen a linken a videóban 26.50 percnél kezdődik: LINK

Korábbi interjúm Nyakas Éva operaénekes-énekművésszel: LINK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése