2024. február 14., szerda

A Valentin nap története

Egyre többen szeretik és ünneplik nálunk is ezt a viszonylag újkeletű „napot”, bár vannak, akik határozottan elutasítják – hogy ez egy Nyugatról beáramlott felszínes kirakat-ünnep, mely csak a csecsebecse árusok, a vendéglátóipari egységek és a szállodatulajdonosok pénztárcáját gyarapítja. 

Nekem sem jelentett sokáig szinte semmit a Valentin nap (a kétezres évek elejéig nem is nagyon jött divatba Magyarországon), de mivel angol-ír férjem a kezdetektől fontosnak tartotta és apró ajándék kíséretében emlékezett meg róla, hogyan is ne kezdtem volna el egyre jobban megszeretni. 

Úgy gondoltam, most február 14-e alkalmából utánanaolvasok a Valentin nap eredetének. Belgiumban, lévén többségében katolikus ország, a Szent Valentin-nap kihagyhatatlan része a keresztény ünnepkörnek – ezért nem kellett sokáig keresgélnem: az RTBF e mai cikkében Valérie Piette történész összefoglalta a Valentin nap történetét. Ennek legérdekesebb mondanivalóit osztom meg itt lentebb veletek: 

- Egy eredetileg pogány ünnepet emelt be a keresztény vallás az ünnepkörébe. A pogány ünnepet Lupercalia-nak hívták, mely a tavasz beköszöntével a megtisztulást és a termékenységet ünnepelte. A Római Birodalomban a Lupercalia rituális kecske-áldozással párosult, melyet kecskevérrel bevont férfiak vetélkedése követett akik kecskebőr-csíkokkal a kezükben kergettek nőket, rájuk-rájuk suhintva, hogy termékenyek legyenek és könnyű terhességük legyen. A Lupercalia-t azután az 5. század végén betiltották, helyét két másik ünnep, a megtisztulás érdekében végzett gyertyaszentelés, és a szerelem ünnepe vette át. 

- A Valentin nevű férfi 270 környékén élt, a 3. században. II. Klaudiusz császár kivégeztette, mert titokban keresztény házasságokat szentelt fel. (A keresztény házasságok tiltásának legfőbb oka volt akkoriban, hogy az e jog szerint házasságot kötött férfiak nem kellett, hogy háborúba menjenek, a családjukkal maradhattak.) Ezt a bizonyos Valentint ezerkétszáz évvel később, 1496-ban VI. Sándor pápa a szerelmesek – és a be nem teljesült szerelem gyötrelmével élő egyedülállók – védőszentjévé avatta. 

- Végül, miért pont február 14-ére esik Valentin nap? A dátumválasztás a történésznő kutatásai szerint nem a keresztény vallásra vezethető vissza. Február közepe a természetben a madarak párzási időszakának kezdete, ettől a naptól hallhatjuk újra a télből előjövő madarakat énekelni. A Valentin nap ily módon a természet rendjéhez is illeszkedik. A 19. században a Valentin napról gyakran madarakkal díszített kártyákkal emlékeztek meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése