2020. május 13., szerda

Az Art Nouveau belga úttörője, Henry van de Velde

Közzétéve: 2017. december 13-án

Henry van de Velde a 19-20. század fordulóján Európában virágkorát élő Art Nouveau (= Új Művészet, magyar változata: „Szecesszió”) stílusirányzat egyik nemzetközi hírű belga képviselője volt. Antwerpenben született 1863-ban, Svájcban hunyt el 1954-ben.

H.v.d.V., maga tervezte brüsszeli otthona (1895), grafikai design (1897)
Festőként indult, formatervezést vagy építészetetet formai keretek közt nem tanult. Kezdetben a kor számos újszerű stílusirányzatát kipróbálta pl. festett Seurat pointilista vagy Van Gogh pálcikás technikájával. Ez utóbbi tapasztalat segített kialakítani saját látásmódját, mely szerint a valóság leképeződése a művészetben erővonalak játéka. Szerinte minden, ami ábrázolásra kerül - a növények, a termőföld, az emberek stb. - energiák összessége, melyeket a művész (erő)vonalakká alakít át. Ezek a vonalak válnak aztán autonómokká későbbi munkáiban. 

Van de Veldére nagy hatással voltak angol iparművészek is, többek között William Morris munkái. Mindezek azt a meggyőződését erősítették, hogy ne csak a műalkotások legyenek szépek körülöttünk, hanem tegyük magát a környezetünket – a házat, ahol élünk, annak belső tereit, a bútorokat és minden egyéb használati tárgyat – attraktívakká. 

Mint grafikus, formatervező és építész korán európai hírnévre tett szert és elismerésnek örvendett gondolkodóként, tanárként és iskolaalapítóként egyaránt. Belgiumon kívül dolgozott Hollandiában és Svájcban, legtermékenyebb időszaka a németországi Weimar-hoz köthető. Itt a tartományi herceg megbízásából több nagyszabású projekt fűződik a nevéhez, köztük a később Bauhaus-ként híressé vált képzőművészeti iskola elődjének megalapítása.

Néhány emblematikus munkája ezen a linken (a képek leírásánál,
ahol lehetett, feltüntettem, hogy az alkotás napjainkban hol látható)

2017. okt. 13. és 2018. jan. 7. között volt Brüsszelben egy kiállítás Van de Velde 1884 és 1904 között, pályája kezdetén készült rajzaiból és pasztell képeiből. Láthattuk, honnan indult az antwerpeni születésű művész, aki később grafikáival, bútor- és a háztartásban használt egyéb tárgy- (étkészlet, tapéta, ékszerek, ruhák), szoba- és irodabelső- design-jaival és ezek kivitelezésével, sőt építészetével válik Európa-szerte ismertté. Témái közt ekkor még a tengerpart, női portrék, földművesek, növények szerepelnek. És ha már a helyszín adott volt, körbejártuk a kiállításnak otthont adó Horta Múzeum​ot, Victor Horta, Brüsszel talán leghíresebb Art Nouveau építésze lakóházát-emlékházát is.  

Felhasznált irodalom: Francis Strauven, a Genti Egyetem prof. emeritusa előadása a brüsszeli Balassi Intézet “A magyar Bauhaus és öröksége” című kiállításának megnyitóján (2017.11.22)

A Szecessziós Magazin összefoglalója Henry van de Velde munkásságáról születésének 150. évfordulóján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése