2014. január 12., vasárnap

Sky Tower és Óratorony: két további kilátópont Tiranában


Nem sokkal Tiranába érkezésünk után egyszer már írtam, hogy itt van a magasban egy hely, ahonnan az  egész város nagyon szépen belátható. Azóta további két épületről is tudok, melyeknek a teteje szintén kilátópontul szolgál. Az egyik a 21. század legelején épült, a másik majdnem kétszáz évvel korábban, keletkezésük idején mindkettő a legmagasabb épület volt a városban.

Aki kifejezetten Tirana panorámáját szeretné látni, annak a Sky Tower irodaház legtetején lévő kávézót javaslom felkeresni. 60 m magasan van, de lifttel nagyon egyszerűen és gyorsan fel lehet jutni. Ha leülünk egy asztalhoz, a várost körbefogó hegyekhez képest valahogy úgy helyezkedünk el,  mintha egy felfordított kuglóf forma kiálló középpontján ülnénk. Jó azt is tudni, hogy ez a bár - az Aba Business Center diszkrét kávézójával ellentétben - kifejezetten a körpanoráma szerelmeseinek lett kitalálva: az asztalok kör alakban helyezkednek el világos, magas ablakok mentén, ráadásul fel sem kell kelnünk a helyünkről, mert az egész helyiség lassan forog velünk körbe... Az irodaházat az 1990-es évek közepén kezdték építeni a politikai rendszerváltozást követő eufória és az ezzel együtt járó gazdasági fellendülés idején. 2001-re készült el, ma ez Tirana harmadik legmagasabb épülete (a fenti fotó a bár ablakából készült egy téli napon, egy nyár végi felvételhez pedig link itt).

Ha valaki inkább arra kíváncsi, milyen perspektívából szemlélhette a várost egy 19. századi utazó az Oszmán Török Birodalom fennállásának idején, annak az oszmán Óratornyot javaslom inkább megmászni. A főtér szomszédságában álló karcsú torony 30 m magas, 1822-ben építtette a város kormányzója, Szulejmán szultán dédunokája, Haxhi Et'hem bég. Ezen az 1923 körül készült képeslapon még e régi Tirana épületei láthatók. Azóta több hullámban modernizálták a várost, a kiterjedése is sokkal nagyobb lett (lakossága 12 ezerrôl több, mint 400 ezerre nôtt), az egykori épületekből mára csak elvétve maradt meg néhány. Az Óratorony keletkezése óta a város egyik szimbóluma. A tetejébe 93 lépcsőfok vezet fel, mai formájában a magasban körbefut rajta egy keskeny erkély, ha valaki akarja, körbesétálhatja.

A Sky Tower (2001) és az Óratorony (1822)

A Sky Tower-ben a hátsó, átlátszó üvegfalú liftet válasszák, beszálláskor az "1. emelet" gombot kell megnyomni. Az Óratorony hétköznap délelőttönként látogatható, a kulcsát a szomszédságában található apró etnográfiai múzeumból kell elkérni.  A Sky Tower a térképen  Az Óratorony a térképen

*** További látnivalók Tiranában: Szkanderbég tér és a Nemzeti Történeti MúzeumTiranai MozaikAba Business Center 21-dik emelet, Archeológiai Múzeum,"Dajti Express" Libegő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése