2020. november 16., hétfő

Interjúm Nyakas Éva operaénekessel: "A zene segített feldolgozni a traumákat, az éneklés az erőm záloga"

 Nyakas Éva koncert- és operaénekes, ének- és színpadi játéktanár 1989 óta él Brüsszelben. Aki ismeri, tudhatja róla, hogy akár a hétköznapokban találkozunk vele zeneiskolai tanárként, akár egy koncertjén koloratúr szoprán áriákat énekelve, kivételes hangi adottságai mellett igazi karakteres jelenség, akire nem lehet nem odafigyelni.

Olyan amplitúdóval és szenvedéllyel él, hogy róla kétség kívül kijelenthető, hogy minden élethelyzetben valódi klasszikus értelemben vett díva. Pedig nem mindig hordozta a tenyerén az élet. Életútján számos tragédia érte. Ezért is alakulhatott úgy, hogy az oly vágyott operaszínpadi karrier helyett a koncerténekesi pálya és a katedra lett a szakmai útja.

Interjúm a művésznővel még a járványidőszak kezdete előtt készült, régi ismerősökként egy brüsszeli kávézóba ültünk be. Mesélt debreceni indulásáról, a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerzett tapasztalatairól, és arról is, hogy ígéretesnek induló operaénekesi karrierjét hogyan írta át két éves kisfiának tragikus autóbalesete... írásom a Papageno.hu művészeti hírportálon

Struauss koncert a Brüsszeli Királyi Konzarvatórium Nagytermében 2013-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése