2023. december 26., kedd

A háromkirályok imádása (részlet) - brüsszeli ajándék-kiállítás (január 7-ig)

 

Fotó (1-2) - Kíváncsi Utazó, fotó (3) - KBR Museum honlapja

Így karácsony második napján a betlehemi három királyok egyikét, Boldizsárt „hoztam el” nektek a brüsszeli KBR múzeumból. Nézzétek a harmadik fényképet! Az első két képen általam fotózott 50 cm magas fa-szobrocska ennek a mesterien kimunkált 15. századi faragott oltárnak az egyik központi alakja. A Boldizsár-szobor egyik különlegessége, hogy restaurátorai csodálatos munkát végeztek – sikerült többek között ragyogó eredeti színét visszavarázsolni (a 19. században sötétbarnás lakk-réteggel borították be, ezt, valamint egy vastag porréteget kellett róla eltávolítani). Másik különlegessége, hogy az Európán átívelő nemzetközi együttműködések jellegzetes példájának tekinthető úgy a 15. században, mint napjainkban.

Ami a 15. századot illeti, ez a faragott oltár nem brüsszeli vagy környékbeli templom ékessége, hanem a milánói San Nazaro Maggiore Bazilikában volt/van felállítva. Évszázadokon át azt tartották róla, hogy valahol német vidéken készülhetett. Nemrégiben azonban ellátogatott Milánóba a belga királyi műemlékvédelmi hivatal (KIK-IRPA) igazgatónője (Myriam Serck), aki olyan jellegzetességeket fedezett fel az oltáron, amelyek egy régi brüsszeli faragóműhely munkáira emlékeztették. A fába nyomott jelzések azután kétséget kizáróan bizonyították, hogy az oltár valóban a brüsszeli Borman-dinasztia fafaragó műhelyének alkotása. A Bormanok (Jan II, Jan III és Marie) csodálatos, minden látószögből – nem csak elölről – élvezhető szobrocskáikkal a fafaragás kivételes mestereinek számítottak a késő-középkorban. Hírnevük messze túlmutatott Dél-Németalföld határain, amint látjuk, észak-itáliai megrendelőkhöz is eljutottak (a megrendelő valószínűleg egy gazdag milánói kereskedő család lehetett).

Az oltár 2023. évi felújítási és kutatási munkálatait elismert milánói és belga szakmai partnerek végezték szoros együttműködésben (belga részről tk. az Institut royal du Patrimoine artistique - IRPA és a Fondation Roi Baudouin).

A szobor csak az év végi ünnepek ideje alatt tekinthető meg a brüsszeli @KBR Museumban (2024. január 7-ig). Ezzel kívánok nyugodt, békés, egészségben gazdag ünnepeket az oldalam minden kedves követőjének !

További info: LINK

Fotó (1) - Kíváncsi Utazó


otó (2) - Kíváncsi Utazó


Fotó (3) - KBR Museum honlapja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése