2022. március 12., szombat

Az egykori Tervuren-i kastély

 


Tervuren Brüsszeltől fél órányira dél-keletre található kisváros, mellette nagy parkkal és erdővel (jobb oldali kép). Az ember szívesen megy oda sétálni, futni vagy biciklizni, népszerű kirándulóhely. Legfőbb nevezetessége az Afrika Múzeum egy 19. század végén épült kastélyépületben. De ezúttal nem erről akarok képet mutatni.

A mai sétánkon láttam meg ezt a nagy méretű plakátot (bal oldali kép), ami az egykori Tervuren-i kastély ábrázolja. Hat évszázadon át, a 12. század végétől a 18. század végéig állt itt. A Brabanti Hercegek majd leszármazottaik előkelő rezidenciája volt, kedvelt vadászkastély.

V. Károly német-római császár is mulatott gótikus tánctermében. Ezt a festményt az unokája, Isabella rendelte a híres festőtől, Jan Bruegel-től. V. Károly késői utóda, II. József Habsburg uralkodó lesz az, aki 1781-ben a kastélyt lebontatja (itt élő nagybátyja pazarló életmódjára hivatkozva). 

Ugye, milyen furcsa ma elképzelni, hogy akkoriben Németalföld és a Kárpát-medence területe egyazon országhoz tartozott? Ez a bizonyos II. József a "kalapos király"-ként vonult be a történelmi emlékezetünkbe.

Kár, hogy ma már nem áll a kastély, a kép alapján gyönyörű épület lehetett!

Forrás: a fent említett plakát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése