2020. október 4., vasárnap

A 2020-as belgiumi magyar - virtuális - Ki-Mit-Tud-ról

Közzétéve: 2020. július 10-én

Július első hétvégéjén rendezte meg a brüsszeli arcFAM asbl kulturális egyesület a Belgiumi Magyar Ki-Mit-Tud 2020-as kiadását, melynek szülőként és a Vasárnapi Olvasókör verses produkciójának rendezőjeként én is lelkes résztvevője voltam.

A 2015 óta évente megrendezett brüsszeli magyar ifjúsági Ki-Mit-Tud-ra idén virtuális formában került sor, hiszen a belga járványügyi előírások csupán ilyenre nyújtottak lehetőséget.

Azt írom, hogy “csupán”, pedig aki a Zoom találkozó keretében zajlott Gála eseményen „jelen volt” tapasztalhatta, hogy a szervezők, Dákai Zsuzsanna egyesületi elnök vezetésével nemcsak, hogy kihozták a legtöbbet a videón beküldött produkciókból, de a technika vívmányainak köszönhetően új távlatokat is nyitottak.

Azzal ugyanis, hogy az esemény a Magyarországon vagy bárhol a világban élő rokonok, barátok számára is követhetővé vált online, a Belgiumi Magyar Ki-Mit-Tud immár nemzetközi szintre lépett!

Összesen 26 produkciót láthattunk, legtöbbjük hangszeres előadás (furulya, hegedű, gitár, zongora és ének), ezeken kívül készültek filmek – élő szereplős, természet- és gyurmafilm, – voltak rajzok, valamint elszavalt vers montázs. Mindezek egyéni, csoportos és családi előadások keretében.

A produkciók bemutatása előtt minden kis résztvevő élőben jelentkezhetett be, hogy bemutatkozzon és mondjon pár szót a produkciójáról, velük a Gála moderátorai beszélgettek (akik ha kisgyerekekről volt szó, nem restelltek plüss állatok bőrébe bújni, hogy így oldják a kicsikben esetleg felmerülő feszültséget).

A felkészítő tanárok meglepetés produkcióval is készültek, az Elindultam szép hazámból kezdetű népdalt adták elő énekelve - szavalattal klarinét és zongorakísérettel.

Mögötte pedig ott állt a teljes szervezői stáb – az említetteken túl Tarnóczi Viktória, – valamint a Brüsszelben élő művészekből és kulturális szakemberekből álló rangos zsűri – Nyakas Éva énektanár és operaénekes, Nyul-Donka Judit illusztrátor, Varga Tamás fotó- és videográfus, Villegas-Vitézy Zsófia a brüsszeli Balassi Intézet kulturális tanácsosa és Zsári Tamás szakszofonművész és zenetanár.

A Ki-Mit-Tud előkészítésében és lebonyolításában óriási szerepe volt @Tamas Varga fotó- és videográfusnak, aki mintegy a virturális irányító pult mögül „keverte” a történéseket – kapcsolások, vágás, bejátszás, kvízjáték, mikor mire volt szükség.

Mindezeknek a szakmai tudása, alázata, figyelme és ötletei tették lehetővé, hogy indulóként igazi megtiszteltetés, nézőként pedig felejthetetlen élmény lehessen ezen az idei rendhagyó virtuális Ki-Mit-Tud-on részt venni – legyen az ember Brüsszelben, Budapesten, a Balatonnál, vagy akár Kolozsváron vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése