2024. február 21., szerda

1830-as belga veteránok fényképe

Fotó: La Belgique d'autrefois
A "La Belgique d'autrefois" Facebook csoportban ma közzétették ezt az archív fotót, amelyen három 1830-as belga veterán látható 1902-ben. Egyikük Wynkel St-Croix-ból, kettejük pedig Brüsszelből származik.

Két öregúr botjukra támaszkodva ül, kicsit hátrébb középen pedig egy harmadik, akinek a mellkasán átvetett szalagot valószínűleg a forradalom jelképe-címere díszít. Mindhárman sűrű arcszőrzetet viselnek (ketten szakállat, egyikük bajuszt). Hosszú sötét ingjük derékban övvel van összehúzva. Fejükön sötét, hegyes süveg. Az élet súlyától láthatóan megviselve, de eltökélt arckifejezéssel merednek előre.

1830-as belga veteránoknak (vagy harcosoknak = combattant) azokat a személyeket nevezik, akik részt vettek az 1830-as belga forradalomban - a felszabadító mozgalomban, amely Belgium Hollandiától való függetlenné válásához vezetett: lásd. a bejegyyzést a 1830-as brüsszeli barrikádokról.
Ekkor jött létre a ma is létező önálló Belgium.
Forrás: Géniwal

Utólag eszembe jutott, hogy korábban már láttam egy fotót a Facebook-on egy egykori Napóleni háborús veteránról is - ő (a Historic Photographs Facebook oldal szerint) az egyik utolsó a Waterloo-i csata túlélői közül, a feleségével: íme a fotó (dátum nincs feltüntetve, kolorizált)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése