2022. január 24., hétfő

Buda 1686. évi ostromának emlékei Brüsszelben

Lent ismét egy a mindennapok során elkapott beszédes fotó: az EU negyedből Brüsszel északi külvárosába közlekedő autóbuszjárat, végállomás „Buda” felirattal.
Tudtátok, hogy az 1686-os Budai csatában az egyesült európai hadak (Szent Liga) soraiban számos németelföldi nemes és katona is harcolt?
A két és fél hónapon át tartó véres ostromban Buda vára nagyrészt elpusztult, de a Szent Liga csapatai az oszmán törököket végleg kiszorították Európából. Mindezt ünnepségek sora követte szerte Európában, Brüsszelben például korabeli tüzijátékkal. Számos fogadót, kocsmát is elneveztek a csata emlékére, egyik ilyen volt a Brüsszellel szomszédos Vilvoorde városkáé. Vilvoorde mostanra egybeépült Brüsszellel*, a fogadó mára nem létezik. A helyén a Buda városrész, pár évtizede pedig a Buda híd állít emléket.
Forrás: Gabriella Wittlinger történész a 16-17. századi belga-magyar kapcsolatokról szóló előadása, a Buda ostromáról szóló rész a 39. percnél kezdődik (angolul): LINK
Újabb bejegyzés az autóbusz járatszámáról: LINK
*Vilvoorde azért a mai napig külön település - köszönöm a pontosítást "Belgandi Hollandi" 2023.10.23-án a blog Facebook oldalára kommentben.
A brüsszeli Schuman tér egyik mellékutcája - fotó: CR

Brüsszel Grand' Place (Wikipedia)

A Vilvoorde-i Buda híd (Pont de Buda) (Wikipedia)
A Buda városrész és a Buda híd Vilvoorde-ban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése