2023. december 12., kedd

Boldog születésnapot... de kinek/minek is?

A Jeu de Balles téri bolhapiac - Fasu Aguirre illusztrációja 2023
Brüsszel, illetve egész Belgium a bolhapiacok (brocante) hazája. Antik bútoroktól használt ruhákig, másodkézi karóráktól könyvekig, lakástextíliáktól a legváltozatosabb csecsebecsékig mindenféle fellelhető bennük – ráadásul azt látod, hogy ezek a tárgyak más hagyományokból táplálkoznak, mint amit a mi közép-kelet európai szemünk megszokott. Más anyagból készültek, más a formájuk, a mintázatuk, mindez kölcsönöz számukra valamiféle különleges patinát.
Vannak megszállott brocante látogatók köztünk, akik ki nem bírnának egy szombat vagy vasárnap kora reggelt anélkül, hogy kibicikliznének a jól ismert törzshelyeikre és alaposan körülpásztáznák az aznapi felhozatalt. Meg persze alig várják, hogy a saját kerületükben is megrendezzék a soros brocante-ot, ahogy az évente minimum egy alkalommal mindenütt lenni szokott.
(Én magam egyébként nem vagyok nagy piacra járó, inkább felzaklat ennek a sok mindennek a látványa így együtt, ellentétben családtagjaim jelentős részével, akikre nagyon is jellemző a fenti attitűd.)
E bejegyzés most, szavam ne feledjem, azért született, mert a napokban kerek évfordulóját ünnepli Brüsszel legismertebb és legnagyobb múltú brocante-ja, a 16. századi flamand festő Bruegel egykori városnegyedében található Jeu de Balles téri piac. Ráadásul meg fogtok lepődni, hányadik évfordulóról van szó: pontosan Buda, Pest és Óbuda egyesítésének az évében, 1873-ban nyitotta meg a „kapuit" (kevesebb, mint egy hónap eltéréssel) - amikor a régi piac a Place Anneessens-ről a Place du Jeu de Balles-ra költözött.
Boldog 150. születésnapot - itt a blogon utólag is - Budapest, és boldog 150. születésnapot brüsszeli Jeu de Balles!
A fenti kép Fasu Aguirre Brüsszelben élő illusztrátor munkája, forrás We Love Brussels
Ezen a linken láthattok igazi fotót is a helyről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése