2016. október 14., péntek

A genti szárnyasoltár

Aki teheti, menjen el a nyugat-belgiumi - flandriai - Gentbe Európa egyik legkorábbi nagy hatású olajfestményét megnézni! Hosszú restaurálási folyamatot követően ugyanis a maga teljességében látható most már egy emblematikus 15. századi szárnyasoltár a város St. Bavo katedrálisában.

"A titokzatos bárány imádása" vagy másnéven a "Genti oltár" Jan Van Eyck 15. századi németalföldi reneszánsz festő emblematikus alkotása. Jan Van Eyck a korai nagy németalföldi mesterek egyike, az olajfestés technikájának tökéletesítője, a német reneszánsz festőóriás Albrecht Dürer kortársa.

Az 1426 és 1432 között keletkezett genti oltár 20 táblaképből álló olajfestmény-kompozíció, melyen a szélső nyolc panel ajtószárny-szerűen nyitható, a hátuljukon is képekkel. Az oltár annak idején hétköznapokon csukott helyzetben volt látható, a hívek ünnepnapokon csodálhatták nyitott állapotában.

A táblaképeken a Biblia részletei láthatók Ádám és Évától az Angyali üdvözleten át a - Krisztust szimbolizáló - Bárány imádásáig. Van Eyck - aki a legújabb feltételezések szerint a bátyjával dolgozott itt együtt - a korban szokatlan módon, mondhatni merészen ábrázolta Ádámot és Évát meztelenül ilyen nagy méretben.

A genti szárnyasoltár csukva

A genti oltár Belgium, azon belül a Flamand Régió egyik legfontosabb művészeti alkotása.

További információk Jan Van Eyck-ről magyarul ittangolul itt, a genti oltárról pedig magyarul itt, angolul itt olvashatók (ez utóbbi link a fenti képek forrása is).

A genti St-Bavo Katedrális a térképen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése