2014. július 23., szerda

Archeológiai Múzeum, Tirana


Alig észrevehetően megbújik a széles boulevard-t záró tágas körtér egyik egyetemi épületében, az Albanológia Intézet földszintjén. Ha belépünk, az előtér a 80-as évek csendes vegetálását idézi (műmárvány, tükör, könyv-vitrin, fa pult, cserepes virág, üldögélő portás, a falon albán fotográfus 19-20. század fordulóján a helyiekről készített, valószínűleg már több évtizede ott lógó - egyébként fantasztikus - képei) - így még itt sem sejtjük, hogy bent a termekben igazi kincsestárat fogunk találni. 

A múzeum öt viszonylag kis terme időrendben mutat be a mai Albánia területén talált régészeti emlékeket i.e. 6000 körültől az i.sz. 14. századig. A színvonalas anyag szemléletes képet nyújt a tárgyi emlékeken keresztül a területet érintő legfontosabb kulturális-szociális változásokról: földművelés-állattenyésztés kezdetei, illírek használati és dísztárgyai, ékszerei, a görög hatás megjelenése a tárgyak funkciójában, formáján, mintázatán, a római időszak jellegzetes tárgyai, szobrok, fegyverek, kultikus tárgyak, a bizánci időszakból sírkövek, mozaikok, végül a sötét középkor hanyatló időszakának a lenyomata stb.

Néhány a kedvenceim közül: háromszög formára emlékeztető füles kerámia edény és bronz gombok az i. e. 11-10. századból, mintázott szegélyű csészécskék és életképet ábrázoló faragott sírkő az i. e. 3. századból, festett agyag nőszobrocska az i.e. 6. századból, madár-domborműves kőlap a bizánci korból, vaskori ékszerekre emlékeztető nyaklánc medállal a középkorból


A tárlatvezetést végző nagy tudású muzeológus hölgytől megtudtuk, hogy a kiállított anyag tényleg még az 1980-as években lett összeállítva. Prospektusuk, múzeumi kiadványuk egyelőre nincsen, a bejáratnál megvásárolhatók régészeti kiadványok (angolul vagy franciául), melyeket az intézet tudományos kutatói állítottak össze. Ha esetleg valakit érdekel: az Albanológia Intézet honlapján a múzeum anyagából is vannak feltéve képek - itt kattintsunk a "Muzeu" fülre, azon belül "Vizite sipas tematikave", majd "Vizite ne epoka", végül kiválasztani a korszakot - tudom, kicsit körülményesnek tűnik, de a tárgyak annyira gyönyörűek, hogy már csak képen is érdemes megnézni őket!

Az Archeológiai Múzeum a térképen

*** További múzeumok Tiranában és környékén: Nemzeti Történeti Múzeum, Nemzeti Galéria, Szkanderbég Múzeum - Kruja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése