2010. november 9., kedd

Hat római mozaik padló (Risan)


Elképzelték már valaha, milyen lenne, ha a nappalijukban parketta vagy perzsa szőnyeg helyett kétezer éves mozaikpadló húzódna, rajta virágdísszel, kagylókkal vagy mértani formákkal? Ilyesmi járt a fejemben, miközben a Kotori-öböl legfelső sarkában egy római kori villa romos alapkövei közt járkáltam. Hat padló maradt épen, a mozaikok az i.sz. 2-3. századból valók. A hely neve Risan, és bár a mai városkép ezt egyáltalán nem mutatja, ez a montenegrói tengerpart egyik legrégebbi városkája.

A települést Rizon néven az i.e. 4. században alapították és a következő évszázadokban, Kotor megerő-södéséig, ez volt az öböl névadója. Kezdetben az illírek királyságához tartozott, majd az i.e. 2. századtól a Római Birodalomnak lett a része. Risinium tipikus római város volt fórummal, városfallal, villákkal és necropolissal. Sajnos mára mindebből szinte semmi nem maradt, csak néhány ásatási helyszín és egy pár érdekes legenda. A mozaik padlók védelmét is antik falak helyett csak egy nemrég épült tetőszerkezet szolgálja.

Láthatunk növénydíszt, sakktáblát, tengeri élőlényeket és geometriai formát. A hely ékessége pedig egy ifjú férfi pihenő alakja, mely az egykori hálószoba közepét díszíti és az álom görög istenét, Hüpnoszt ábrázolja.

Hüpnosz, az álom görög istene

Risan autóval (akár taxival is) Kotorból 20 perc, Herceg Noviból fél óra. A városba beérve a helyszínt "Rimski mozaici" tábla mutatja.

Risan a térképen


Forrás: Információs anyagok a helyszínről

2 megjegyzés:

  1. Gratulálok, remek bejegyzlsek,az olvasó kedvet kap a gyönyörű táj, és régiségek megtekintésére. Valóban Montenegró csodálatos.
    Még sok bejegyzést várunk M.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen elfogadnám a lakásomba bármelyiket, gyönyörű! Várjuk a további "gyöngyszemeket"! Zs.

    VálaszTörlés