2023. február 5., vasárnap

Ludwig Van Beethoven németalföldi gyökerei

Fotó: Focus on Belgium
Tudtátok, hogy a korszakos német zeneszerző, Ludwig Van Beethoven, apai ágon “belga” felmenőkkel büszkélkedhetett?
A nevében lévő “Van” szócska utal is a holland vagy flamand gyökerekre, hiszen a “-ból, -ből való, -nak a”-t kifejező elöljárószó, ha németül lenne, “Von”-ként szerepelne, a közepén „o”-val.
Valóban, Beethoven apai nagyapja, Ludewijk van Beethoven, a mai Belgium területén található Mechelen városában nőtt fel, egy pék fiaként. Mechelen jelentős németalföldi városka volt (franciául Malines), a 14-15. század folyamán a Burgundiai Hercegség központja (itt nevelkedett a későbbi V. Károly német-római császár és testvérei, köztük Magyarországi / Habsburg Mária).
Ez a szép énekhanggal megáldott pékfiú, Ludewijk, a korabeli feljegyzések szerint Mechelen katedrálisának kórusiskolájában énekelt. Privát órákon orgonálni is tanult. 1732-ben Leuven-be, majd Liège-be ment, szintén kóristának. Innen költözött azután a német Bonn-ba, ahol családot alapított. A kis Ludwig már itt született 1770-ben.
Úgy látszik, a bécsi klasszicizmus e kiemelkető zeneköltője „belga” nagypapájától nemcsak a nevét, a zenei tehetségét is örökölte.
Fotóm Mechelen főteréről két éve, még a Covid idején készült: LINK

Forrás: a Focus on Belgium cikke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése