2020. november 22., vasárnap

Rembrandt: Az éjjeli őrjárat - Flashmob

A héten a 17. századi nagy holland festőről, Rembrandt-ról hallgattam meg egy online előadást a brüsszeli Arts Society egyesület keretében.

A „Rembrandt: bohém vagy üzletember, romantikus vagy rebellis” című előadáson számos alkotásáról szó esett gazdag életművéből. Jómódú polgárokról készített ragyogó egész alakos portréiról (Maerten Soolmans és felesége) és ismert csoportképeiről (Dr. Tulp anatómiája), mély érzelmeket és gondolatokat kifejező munkáiról (A zsidó mennyasszony,  Nő patakban mosdik), vallásos és tájkép rajzairól (A száz gilde nyomat  és Six hídja), önarcképeiről (pl. ez a fiatal- és ez az idős kori kép). 

Idős kori művészetére erős érzelmeket kifejező arcok-mozdulatok (A tékozló fiú hazatér) és elnagyolt vonalak a jellemzők (Jan Six portréja), melyet az akkori németalföldi kortárs művészeti ízlés heroizáló klasszicizmusa nem feltétlenül értékelt (bár Európa-szerte elismertsége töretlen maradt). 

Ma már Rembrandt-ot Hollandia nemzeti festőjeként tartják számon. Olyannyira közismert, hogy ha felbukkan valamelyik műve, bárhol bármilyen formában, az emberek azonnal felismerik és megmozdít valamit bennük.

Rembrandt-nak erre a széles körű ismertségére építette zseniális reklám akcióját az amszterdami Rijksmuseum 2013-ban, amikor több éves felújítási munkálatok után újra megnyitotta kapuit. 

Az 1642-ben készült Az éjjeli őrjárat Rembrandt legismertebb, egyben legnagyobb méretű festménye. A mű az amszterdami Rijksmuseum legemblematikusabb alkotásának számít. Vannak, akik kifejezetten e miatt a kép miatt látogatnak el a múzeumba. (Azért ha már ott van az ember, a többi Rembrandt-ot, vagy  Vermeer-eket és Van Gogh-okat sem érdemes kihagyni.) 

2013-ban, amikor a Rijksmuseum  újranyitását népszerűsítették, egy rendhagyó "élő képpel" hívták fel a múzeumra a figyelmet: Az éjjeli őrjárat-ot Amszterdam egyik legforgalmasabb bevásárló központjában Flashmob-ként mutattak be. Nézzétek csak - aki még esetleg nem látta, mert annak idején terjedt a felvétel az interneten, - milyen zseniális ötlet volt, és a megvalósítás is milyen profi módon sikerült:

 

Az Arts Society Brussels előadását tartotta: Jane Choy-Thurlow
Fenti kép forrása: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése