2023. január 11., szerda

Brüsszel látképe 1664-1665

#IlyenvoltBrüsszel

Coll. Fondation Roi Baudouin,
en dépôt aux Musées Royeaux des Beaus-Arts de Belgique, Bruxelles,
photo: Speltdoorn

Ezzel a képpel elkezdek itt a blogon egy sorozatot, amelyben képeket mutatok majd Brüsszel városképének alakulásáról az elmúlt évszázadokban. Remélem, szeretni fogjátok. 

Jean-Baptiste Bonnecroy-nak ez a dokumentum-értékű festménye Brüsszel látképét ábrázolja 1664-1665-ben, még teljes épségében a középkorban épült házaival, nem sokkal a városközpont 1695-ös franciák általi ágyúzása és az azt követő súlyos tűzvész előtt. 

Jól kivehetőek a város legfontosabb épületei: középen a Grand’ Place a Városházával, melynek tornya kimagaslik, fentebb balra a Szent Mihály és Szent Gudula Székesegyház dupla csonka tornyai, a mögött jobbra, a mai Brüsszel Park helyén még erdőség, az uralkodói vadászatok kedvelt helyszíne. A képen középen legfelül, az erdő szomszédságában a régi Királyi Palota, a Coudenberg épületegyüttese, mely a 18. század második felében szintén tűzvész áldozata lett. 

A várost erős kőfal veszi körül. Ez Brüsszelnek már a második városfala (az első ennél kisebb területet ölelt át), épült a 14. században. Ez a fal kerül azután lebontásra a 19. század közepén, hogy átadja a helyét a mai brüsszeliek által jól ismert kis, vagy belső körgyűrűnek (Ring). 

Forrás: Coll. Fondation Roi Baudouin, en dépôt aux Musées Royeaux des Beaus-Arts de Belgique, Bruxelles, photo Speltdoorn, LINK az oldalra

Az Ilyen volt Brüsszel - sorozat bejegyzései:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése