2022. november 25., péntek

Megfejtették Habsburg V. Károly német-római császár 1547-ben titkosírással írt levelét

Fotó: Geo pont fr

A napokban látott napvilágot a tudományos szenzációnak számító hír, hogy francia kutatóknak sikerült megfejteniük Habsburg V. Károly német-római császár 1547-ben írt levelét, melyet a franciaországi nagykövetének írt titkosírással.
A közel ötszáz éves levél az észak-franciaországi Nancy könyvtárának gyűjteményében nyugodott elfeledve, mígnem egy kódfejtő szakember érdeklődést mutatott iránta és történészekkel és más kutatókkal fél éven át dolgoztak a rejtély megoldásán.
A levél tartalma bepillantást enged a Német-Római Császárság és az I. Ferenci Franciaország 16. század közepi meglehetősen feszültségekkel teli viszonyaiba (a levél által megerősítést nyert például, hogy V. Károly ellene irányuló merénylettől tartott).
Mindezek miatt lehetett szükség a kódolt írás alkalmazására – mely a mai napig bevett szokás a diplomáciában -, ha esetleg a levél illetéktelenek kezébe jutna.
Habsburg V. Károly (szül. 1500 - megh. 1558) birodalmáról az a mondás járta, hogy olyan hatalmas volt, hogy területe fölött soha nem nyugodott le a nap. Apai felmenőitől a német-római császárságot, anyai ágról a spanyol királyi címet örökölte. Uralkodása a nagy földrajzi felfedezések idejére esett, így birodalma az amerikai földrészre is kiterjedt.
A császár erős szálakkal kötődik Belgium mai területéhez, az egykori Németalföldhöz, hiszen Gentben született, Malines (Mechelen)-ban nevelkedett, uralkodásának hivatalos székhelye pedig a brüsszeli Coudenberg Palota volt.
Húga Habsburg (Magyarországi) Mária - II. Lajos magyar király felesége majd 1526-tól özvegye -, öccse az a Habsburg Ferdinánd, aki Magyarország három részre szakadásánál a nyugati országrészt szerezte meg.
Bármennyire keresem a híradásokban, az nem derül ki, hogy a titkosírással írt levél hol keletkezett. Pedig milyen érdekes lenne tudni, hogy a császár valahonnan a Németalföldről, vagy birodalma más helyszínéről indította-e útjára a levelet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése