2022. május 9., hétfő

Magyarországi Mária 1522-ben viselt esküvői ruhája

Fotó: Historic Photographs - Facebook

UPDATE: Örömmel jelenthetem, hogy egy kedves (ismeretlen) ismerősnek köszönhetően bizonyosságot nyert a kétely: a ruha tényleg Habsburg Máriáé volt, tényleg a II. Lajos magyar királlyal kötött esküvőjén viselte, és tényleg a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található! Sőt: mivel esküvőjüknek idén kerek évfordulója van (nem kevesebb, mint 500 éves!), ennek tiszteletére nagyszabású kiállítást készít elő a múzeum. Még egyszer köszönöm a megerősítést, a készülő történelmi esküvő-kiállításhoz és a hozzá kapcsolódó felhíváshoz link itt :-)

EREDETI BEJEGYZÉS:

Ha hihetünk a Historic Photographs Facebook oldalnak (bár korábban is osztottam meg tőlük, azért be kell vallanom, hogy nem tudom, kik működtetik és milyen források alapján - mindenesetre most különösen fontos lenne a korrekt hivatkozás a magyar vonatkozás miatt)... szóval, hogyha hihetünk az oldalnak, akkor ezen a képen II. Lajos magyar király feleségének, a brüsszeli születésű Habsburg Máriának 1552-ben a házasságkötésükkor viselt ruhája látható.

A ruha zöld damaszt anyagból készült Burgundi stílusban és kitűnő állapotban maradt fenn. Egyike azon kevés nemesi öltözeteknek, amik abból az évszázadból épen maradtak.

Mária 1526-ban a Mohácsi csata következtében megözvegyült, ezt követően visszaköltözött Budáról szülőföldjére a mai Belgium területére. Attól kezdve ezen a vidéken Magyarországi Máriaként (Marie de Hongrie) tisztelték - nem ment többé férjhez, haláláig Németalföld kormányzóasszonya maradt.

A ruha a bejegyzés szerint a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található. Megköszönném, ha valaki, aki bejáratos a Magyar Nemzeti Múzeumba, a kép valódiságát meg tudná erősíteni.
Marie de Hongrie-ról a blogon itt és itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése