2023. november 24., péntek

Ötvenhatosok Belgiumban brüsszeli könyvklub-est

2023. november 27-én lesz egy esemény a szerkesztésemben-moderálásomban: Ötvenhatosok Belgiumban - Orémusz József és a Keszei fivérek valamint Keszei István versei, a Brüsszeli Arbre Bénit Könyvklub /a Magyar Ház Könyvtára könyvklubja/ keretében LINK A RÉSZLETEKHEZ .

Az azonos című könyv, amiről beszélgetünk, három, az 1956-os eseményekben tevőlegesen részt vevő és ezért Magyarországot elhagyni kényszerült honfitársunk életét mutatja be, akik új hazája Belgium lett. Közülük már csak Keszei Imre tud személyesen részt venni e beszélgetésen, rajta kívül jelen lesz az interjúkötet szerzője és a francia fordítója is. Könyvklub-találkozóink mindig meghittek, baráti hangulatúak. Ez a mostani, biztos vagyok benne, még ennél is több, igazi lélekemelő beszélgetés lesz - hiszen a vendégeink személyes ismerősök, a belgiumi magyar közösség aktív tagjai. ÖRÜLÜNK, HA CSATLAKOZTOK, illetve feltétlenül elolvasásra AJÁNLOM A KÖNYVET:
"Három életút, három sajátságos emigráns sors, három különböző ember. Imre az emigráció kezdetétől fogva eltökélten hitt a boldogulásban... Bátyját, Istvánt, a költőt a honvágy és a művészlét először Brüsszelből Párizsba, majd pedig sajnálatos módon a korai halálba taszította... Józsefet a csillagok szerencsés állása folytán egy nagy presztízsű belga család vette pártfogásába, akikkel egész életén át kapcsolatot ápolt...
A szerző /Nyul-Donka Balázs/ érdeme az értő és beleérző gondolatvezetésen túl, hogy a könyv olyan szóhasználattal adja vissza főhőseink elbeszélését, ahogyan azok a felvett interjúk során elhangozhattak. Így olvasás közben magunk elé képzelhetjük alakjukat – hol együtt nevetünk, hol együtt könnyezünk velük. Akik személyesen is ismerhetj(t)ük őket, felismerni véljük jellegzetes hanghordozásukat, szavajárásukat, gesztusaikat..."

Korábbi bejegyzésem / könyvajánlóm az interjúkötetről: link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése