2013. szeptember 29., vasárnap

A Durrës-i amfiteátrum


Most, hogy nyáron otthon voltunk, elmentem megnézni Óbudán a Pacsirtamező utcait, hogy össze tudjam hasonlítani őket. Ez utóbbinál az aréna teljes ellipszise látszik és a méreteit tekintve is ez a nagyobb. Durrësben csak körülbelül a fele van meg az ívnek, de itt áll a nézőtér, az alatt pedig tágas boltozatos folyosók nyílnak.

Durrës a Tiranához legközelebb, autóval kicsit több, mint fél órányira levő tengerparti kikötőváros, ma leginkább üdülőhely és gazdasági központ, Tiranával együtt Albánia legfejlettebb régióját alkotja. Mindemellett akárhányszor itt járok mindig megállapítom, hogy ezt az alapvetően kaotikus modern várost valahogy átjárja egy évezredes atmoszféra. Talán azért, mert az utcatáblák lépten-nyomon az ókort idézik (Rruga Iliria, Rruga Taulantia, Rruga Egnatia), vagy mert az üzletek és pálmafák közt sétálva csak úgy, a világ legtermészetesebb módján elénk tud kerülni két korintoszi oszlop...

Az amfiteátrum Durrrës római korszakának az emléke, a 2. században épült, ekkor a várost Dyrrachionnak hívták. Dyrrachion az ókori mediterrán térség fontos kikötőjeként kereskedelmi és kulturális központ volt, innen indult a Rómát Bizánccal összekötő forgalmas Via Egnatia. A város jelentőségéhez volt az amfiteátruma is szabva: 60 m hosszú és 40 m széles küzdőterén a véres látványosságokat egyszerre 15 ezer néző is láthatta.

Ami számomra újdonság volt (a két óbudain kívül eddig nem láttam amfiteátrumot), hogy a nézőtér széksorai alatt tágas boltozatos folyosók haladnak, ezekben annak idején az ülőhelyeikre igyekvő városlakók vonultak. Megtekinthető ezen kívül a gladiátorokat és az oroszlánokat is a küzdőtérre vivő két boltíves galéria. Mégegy érdekesség, hogy ez is, mint minden amfiteátrum, idővel elvesztette eredeti funkcióját, és a megváltozott életviszonyokhoz alkalmazkodva az egyik felszín alatti galéria a 7. században keresztény kápolnává lett átalakítva. Ennek a belső falát egy angyalokat és szenteket ábrázoló, nem túl jó állapotban levő, szép 10. századi mozaik borítja.  


A Durrës-i amfiteátrum a térképen

Forrás: Helyszíni információs anyagok, Albania Bradt Guide

*** További római emlékek Albániában: Apollonia, Buthrotum (UNESCO Világörökség), Byllis, AntigoneaNemzeti Történeti Múzeum Tirana, Tiranai Mozaik, Archeológiai Múzeum Tirana
és Montenegróban: Doclea, Hat római mozaik padló (Risan) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése