2020. november 9., hétfő

A Brontë nővérekről elnevezett tér és emléktáblájuk Brüsszelben

A nyár folyamán vált közismertté, hogy Brüsszel észak-nyugati részén, a Koekelberg városrészben teret neveznek el a Brontë nővérekről Brüsszelben (Place des Soeurs Brontë).

Így kíván emléket állítani a város a két népszerű angol írónőnek, Charlotte és Emily Brontë-nak, akik 1842-től két (Charlotte) illetve közel egy (Emily) évet töltöttek egy leánynevelő intézet növendékeiként Brüsszelben.

Charlotte akkor 25, Emily 23 éves volt, ez volt az első és egyetlen külföldi útjuk. Brüsszeli tanulmányaiktól - franciát, rajzot, zenét és németet tanultak - azt remélték, hogy segítségükre lesz, hogy hazatérve  lakóhelyük közelében Észak-Angliában iskolát alapíthassanak. Ez a tervük végül nem valósult meg, mert hátralévő életüket - korai halálukig - az írásnak szentelték (két további testvérükkel, Anne-nel és Branwell-lel együtt).

Charlotte Brontë-nak különösen sokat jelentett Brüsszel. Az intézetbeli francia nyelv- és irodalom tanárától, Monseur Hegertől kapott házi feladatai (devoirs) nagyban segítették őt íróvá válásában. Angliába hazatérve azután az összesen megjelent négy regényéből kettőt - Az angoltanár-t és a Villette-et - konkrétan ez a város és intézetbeli mindennapjai ihlettek.

A tér új elnevezésének hivatalos beiktatására 2021 elején kerül majd sor, egy a város több közterületét nőkről elnevezni kívánó önkormányzati program keretében.

A Brontë nővéreknek nem ez az első köztéri mementója Brüsszelben. A város központjában, a Brüsszeli Művészetek Palotája (BOZAR) főbejáratánál az épület falán található egy emléktábla, amit a brit Brontë Társaság helyezett el 1979-ben.

Az emléktáblán ez olvasható: 

"E hely közelében állt a Heger-Intézet, ahol Charlotte és Emily Brontë írók 1842-1843-ban tanulmányokat folytattak". 

Fotó: Brussels Brontë Group

A Heger-Intézet egykori épületét a városközpont 20. század eleji rendezésének a keretében bontották le.

---

Források: fenti két portré Wikipedia, valamint Bx1 és The Guardian



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése