2024. február 12., hétfő

Grúzia - Találkozások története nagyszabású kiállítás 2024/2/18-ig Brüsszelben


Miért is menjek el megnézni egy Grúzia történetéről és művészetéről szóló kiállítást Brüsszelben? 

Ez a dilemma motoszkált a fejemben, akárhányszor szembejött velem – az utcán, a szociális média felületein, de még az orvosi váró asztalára kitett fényes lapú művészeti magazin oldalain is – a Grúzia vendégszereplésével megvalósuló idei Europalia művészeti fesztivál-plakát (a középső fotón Matild belga királyné mellett). 

Hiszen ha már itt lakom Brüsszelben, inkább az itteni régió múltját, művészeti értékeit törekszem megismerni – épp elég ezeket is feltérképezni, befogadni és az összefüggéseket megtaláni Németalföld meglehetősen bonyolult történelmi-társadalmi mozaikdarabkái között. 

De akárhányszor megláttam a Grúzia - Találkozások története című kiállítás plakátját, mely az egyik kedvenc múzeumomba, a Cinquantenaire Art & History Múzeumba invitált, csak nem eresztett. Végül azzal győztem meg magamat, hogy ha a kutatásaimhoz konkrét „hasznom” nem is lesz belőle, azért érdemes elmenni mert a plakáton ábrázolt aranyműves alkotás látványa igazi magas színvonalú művészi élményt ígér. 

Január legvégén jutottam el aztán a kiállításra – és milyen igazam volt! Azóta újból visszamentem... álljon itt három ok, amiért ajánlom nektek is a látogatást, akár ifjú családtagjaitokkal kiegészülve (hozzám tizenéves lányom csatlakozott): 

1. Egy kis történelem lecke: A hat termen végighaladva kirajzolódik a mai Grúzia területének története, mely Kelet és Nyugat határán helyezkedik el és az ókortól napjainkig végigkíséri a régió hatalmi-kultuális-gazgasági fejlődését (grúz identitás, római, perzsa, arab, bizánci, mongol, oszmán, orosz behatás, tárgyi és borkultúra, mitológia, vallás, építészet, írás-könyvművészet, kereskedelem). 

2. Felbecsülhetetlen értékek a vitrinekben: A gazdasági fellendülés időszakaiban a régió páratlan gazdagságra tett szert, melynek számos tárgyi emlékét hozták el megmutatni a kiállítás létrehozói (arany-bronz nemű és ékszerek, kerámiák, kő- és fafaragványok, szobrok-festmények, épület-makettek, könyvrégiségek). Mindez nem csak szemet-lelket gyönyörködtető, de a jövő generáció számára ízlés formáló is. 

3. Brüsszel és az Europalia fesztivál előnye: Európa fővárosában vagyunk, az Europalia pedig kétévenként megrendezésre kerülő kiemelt összművészeti fesztivál itt Belgiumban. Ezért az épp aktuális vendég ország mindent megtesz, hogy méltóképpen bemutatkozzon az itt élő (és ide látogató) széles körű nemzetközi közönségnek. A Le Soir belga napilap azt írja, hogy ez a Grúzia kultúrájáról szóló legnagyobb kiállítás, melyet az elmúlt száz év alatt Grúzián kívüli országban rendeztek. 

A kiállítás FEBRUÁR 18-ig, most vasárnapig látogatható – szóval siessetek! 

(Ígérem, legközelebb korábban hozom majd az ajánlómat az aktuális kiállítás zárásához képest.)

Fotók (Europalia): 

- Sírkő részlete i.e. 6-7. század 
- Diadém i.e. 5. század 
- Férfi alak, Miriam Kiladze alkotása 
- Matild belga királyné a kiállítás plakátjával 
- Középkori grúz nyelvű kódex 
- Jvari kolostor (6. század) makettje 


 Link az „Europalia Grúzia 2024” programjaihoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése