2013. július 24., szerda

Autózás a hegyeken át Orikumból a Dhërmi-i strandra


Ez a dél-albán riviérára vezető út kezdeti, 40 km-es szakasza, az egyik legemlékezetesebb autóút, amin valaha jártam. Nincsenek alagutak, szerpentinúton haladunk, a Llogara kopár hegyoldalai meredeken ereszkednek a tenger felé a mélybe. Az odaúton azt is gondoltam egy ponton, hogy a látvány szinte hátborzongató. Ez persze ne riasszon vissza senkit, egy jól bejáratott útszakaszról van szó!

A Llogara hegység, egyike Albánia nemzeti parkjainak. Keresztül kell autóznunk rajta, ha Tiranából akarunk eljutni délre, az ország mediterrán strandjaira. Ezen a domborzati térképen jól látszik, hogy míg Tiranából Lushnjë-n és Fier-en keresztül Vlorë-ba érünk, széles sík vidéken haladunk át. Majd ha elhagyjuk Orikum városát, akkor tárul elénk jó értelemben vett leküzdendő akadályként a hegyek - távolról ijesztően meredeknek és kopárnak látszó, de az út mentén helyenként gazdag erdei növényzetet (pl. ritka fajtájú fenyőket) és üdítően friss levegőt rejtő - vonulata. A cikcakkos szerpentinút azért helyenként tényleg szívdobogtató.

Dhërmitől délre is tovább autózhatunk, gyönyörű panorámás az út a tengerpart mentén hol völgyben, hol hegyoldalon.



Az Orikum - Dhërmi útszakasz (SH8) a térképen

2 megjegyzés:

  1. Vadregényes táj, enciánkék ég, bodor felhőcskék, komor sziklák, türkizkék tenger...csupa-csupa csoda, képeslapra illő!

    VálaszTörlés