2020. május 19., kedd

A brüsszeli Bruegel-séta

Közzétéve: 2019. szeptember 14-én

 Id. Pieter Bruegelről azt tartják, hogy nagyban járult hozzá a flamandok nemzeti öntudatának kialakulásához, és hogy egy "keményen dolgozunk, ugyanakkor jól élünk" életérzést a magukénak vallanak.

A mai napig büszkék rá, hogy a csodás tájak, festői falvak, és az életnek az a fajta élvezete, ami Bruegel képein megjelenik, vidékük megkerülhetetlen jellemzői. Művészete alapjaiban volt hatással az őt követő generációk képzeletére és látásmódjára.

Id. Pieter Bruegel 1563-tól haláláig, 1569-ig Brüsszelben élt. Eredetileg Antwerpenben tanulta ki a mesterséget és ott vált korának híres metszetkiadója számára készített rajzai és nyomatai révén széles körben elismert művésszé, majd rövid itáliai utazást követően kezdett a festészetre koncentrálni. 

Napjainkig fennmaradt mintegy 40 festményének több, mint kétharmada már a brüsszeli időszakában keletkezett.

2019-ben tematikus séta került összeállításra Brüsszelben a 16. századi flamand festőóriás, a város egykori polgára halálának 450. évfordulójára.

A séta során eredeti művei is megtekinthetők, és ellátogathatunk egykori lakhelyére, a Marolles városrésztbe. A séta részletes útvonalát ebben a cikkben találjátok... írásom a Papageno.hu művészeti hírportálon

Bruegel-séta, www.flemishmasters.be

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése