2010. október 12., kedd

Egy életre kelt térkép (Cetinje)


Van Cetinjében egy körülbelül öt méterszer öt méter alapterületű három dimenziós domborzati térkép, ami Montenegrót ábrázolja. Szívem szerint ide vinnék el mindenkit először, aki ezt az országot látni akarja. Hogy teljes egészében a szeme elé táruljon a vidék különleges természeti adottsága, melyre legjellemzőbb az összefüggő hegytakaró, a kanyonok vonulata és az öblös-szigetes tengerpart.

A makettet 1916-17-ben készítették a Montenegrót az első világháború idején megszálló osztrák-magyar csapatok 1:10 000 méretarányban. Elsődlegesen katonai célokat szolgált, de az esztétikai szempontokat is maradéktalanul kielégíti. Minden tökéletesen beazonosítható. A fenti felvételen bal oldalon alul a Kotori-öböl látható mögötte középen az ország  nevét ihlető „fekete heggyel" (Lovćen)”, távolabb a főváros Podgorica sík medencéje, jobb felül az Albániával határos Skadar-tó.

Ha beérünk Cetinjébe, keressük meg a városközpontban a „Biljarda” nevű vármúzeumot, a makett ennek a belső udvarán található egy üvegfalú pavilonban. A makett a múzeum többi részétől függetlenül is látogatható.

Cetinje a térképen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése