2020. október 16., péntek

Őfelsége Delphine belga hercegnő

Fotó Palais Royal










Ez a fotó 2020. október 9-én készült Fülöp belga király (a képen jobbra) Laeken-i Kastélyában, miután meleg hangvételű találkozót folytatott féltestvérével, Delphine hercegnővel.

Mindez első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, a hír hátterének ismeretében viszont a királynak ez a gesztusa, vagyis hogy féltestvérét meghívta ebédre a Brüsszel-környéki családi rezidenciára, sokkal jelentősebb esemény - e két ember személyes sorsát, és a belga közéletben betöltött szerepüket  egyaránt tekintve.

Fülöp és Delphine ugyanis eddigi életük során nem találkoztak, és az, hogy Delphine-t a Saxe-Coburg-Gotha történelmi család tagjának tekintik, és az Őfelsége, Belgium Hercegnője címet viselheti, csak a bíróság két héttel ezelőtti ítéletének az eredménye. 

Delphine az előző belga király, az 1993 és 2013 között uralkodott, idén 87 éves II. Albert házasságon kívül született gyermeke. Eddigi életét Delphine Boël néven töltötte, 1968-ban született, képzőművész, férje és két gyermeke van. 

Delphine életének a belga nyilvánosság előtt zajló kálváriája 1999-ben kezdődött, amikor Albert feleségének, Paola királynének egy életrajzában említésre került, hogy férjének lehet egy házasságon kívül született gyermeke. 

A belga sajtó természetesen egyből felfigyelt a hírre és nyomozásuk eredményeként eljutottak Sybille de Selys Longchamps bárónőhöz, akivel Albert éveken át viszonyt folytatott. A bárónő először visszautasította a feltételezést, majd évekkel később egy interjúban beszélt Albert apaságáról - melynek  elismerésétől a férfi az ügy folyamán végig elhatárolódott. 

A sértettséggel, és évtizedekig saját létjogosultsága megkérdőjelezésének a fájdalmával is együtt élő Delphine végül 2013-ban - abban az évben, mikor Albert lemondott a trónról fia javára és ezzel megszűnt a jog előtti immunitása - pert indított az apaság megállapitására.

A bíróság hét évig tartó maratoni eljárása véghajrájában Albertet DNA vizsgálatra kötelezte (annak elmulasztása esetén napi 5000 eurós pénzbüntetés terhe mellet), aminek az eredményeként ez év januárjában megállapították, hogy Delphine valóban Albert immár törvény által elismert lánya. 

2020. október 1-jén a bíróság ezen felül azt az ítéletet hozta, hogy őt és gyermekeit ugyanúgy megilleti a belga hercegnői, illetve fia esetében a hercegi státusz, mint Albert többi – házasságában született – gyermekét és unokáit.

UPDATE:

Két héttel féltestvérével, Fülöp királlyal való találkozója után Delphine hercegnő mégiscsak találkozhatott apjával, Albert volt belga királlyal, aki feleségével együtt fogadta őt rezidenciáján, a Belvedère Palotában.

Photo Palais Royal 

"19 év tagadás, 7 év pereskedés és egy fotó, ami mindezt lezárja" - írja a Le Soir. "A sebek és a szenvedés után eljött a megbocsátás és a gyógyulás ideje" - adta ki Albert, Paola és Delphine közös közleményükben.

Vajon kit viselhetett meg ez az ügy legjobban? És vajon lesznek-e máshol más, házasságon kívül született királyi sarjak, akik a bírósághoz fordulnak majd sérelmeik orvoslásáért?





---
Felhasznált források: RTBF, Le Soir cikkek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése