2022. március 23., szerda

A brüsszeli Európai Történelem Háza múzeum La Fontaine meséket ábrázoló falfestményei



Vajon miért díszítik La Fontaine meséit ábrázoló falfestmények az "Európai Történelem Háza" múzeum nagytermét Brüsszelben?
Az "Európai Történelem Háza" House of European History egy brüsszeli múzeum, ami Európa történetét mutatja be, de nem az egyes országokra, hanem a kontinens egészének a fejlődésére koncentrálva.
Érdekes az állandó kiállításuk is, számos programjuk van hétről hétre, mindez egy gyönyörű, tavat is magában foglaló park, a Leopold park közepén. A forgalmas EU negyedben igazi béke szigete lehet ez a hely sok elfoglalt tisztviselő számára.
Ezúttal én egy déli idegenvezetésen, ún. lunch tour-on vettem részt, amikor bizonyos tematika szerint végigjárjuk az épületet és az állandó kiállításuk termeit.
Ami leginkább megragadta a fantáziámat, az az első emeleti nagytermük falfestmény-sorozata volt: amint láthatjátok, La Fontaine állatmeséinek a jeleneteit ábrázolják. Meglepett, hogy miért:
A múzeum 1930-as években emelt épülete, aminek létrejöttét egy amerikai mecénás finanszírozta (ez volt Brüsszel második modern épülete), eredetileg hátrányos helyzetű gyermekek fog-klinikájaként funkcionált. A jelenetek tehát ezeknek a gyerekeknek a szórakoztatására, megnyugtatására szolgáltak, és azóta is változatlanul ott vannak, függetlenül az épület rendeltetésétől.
Az "Európai Történelem Háza" múzeum 2017-ben nyílt meg itt az Európai Parlament működtetésében.

Újabb bejegyzésem a falfestményekről ezen a linken.

A múzeum a térképen









Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikimedia Commons

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése