2024. április 14., vasárnap

Készüljünk NYAKAS ÉVA „35” JUBILEUMI KONCERTjére I. / Brüsszeli kezdetek - Jeremiás Margit



Nyakas Éva művésznő már 1988-ban töltött egy rövid időszakot Brüsszelben. Szülővárosából, Debrecenből utazott ki egy mesterkurzusra az 1956 óta Belgiumban élő magyar származású énekművész és énektanár, Jeremiás Margit (1936.02.09 - 2021.05.17.) meghívására. 

Éva e mesterkurzus elvégzése után még hazatért befejezni tanulmányait a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán. Ottani diplomaszerzését követően 1989-ben költözött véglegesen Belgiumba és kezdte meg tanulmányait a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián. 

Nyakas Éva április 20-i brüsszeli Jubileumi Koncertjén Éva Belgiumba érkezése kezdeteiről szólva egykori mentora, Jeremiás Margit művésznő emlékét is megidézzük - aki 1956-ban hagyta el Magyarországot és költözött Belgiumba, ahol a nagyhírű Liège-i és a Brüsszeli Királyi Zeneakadémián is diplomát szerzett, majd elismert operaénekesnő- és Kodály-Bartók interpretátorként évtizedeken át koncertezett Belgium- és Európa-szerte. 

Ízelítőül 1978-ban kiadott Bartók-Kodály lemezéről hallhattok néhány népdalt Jeremiás Margit előadásában (Deusche Grammophon) ezen a linken.

A lenti fotókon Nyakas Éva (szoprán) és mentora, Jeremiás Margit (alt) látható Pergolesi Stabat Mater előadásuk alkalmával, Octavian Anghel karmesterrel, a brüsszeli Operaházban (La Monnaie/De Munt) 1990-ben. 

TALÁLKOZZUNK 2024.4.20-án (szo) 18 órától Nyakas Éva „35” JUBILEUMI KONCERTJÉN a Brüsszeli Magyar Házban!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése