2024. április 29., hétfő

Beszámoló Nyakas Éva «35» Jubileumi Koncertjéről



Már meghívónkból kiderülhetett, hogy Nyakas Éva művésznő, opera- és koncerténekes, ének tanár Belgiumba érkezése 35. évfordulójának a megünneplésére nem szokványos koncertet álmodtunk meg. 

Hiszen ő maga is kivételes jelenség – 9 évig volt a Brüsszeli Királyi Konzervatórium tanára, számtalan koncertfellépés és énekverseny köthető a nevéhez az elmúlt évtizedek során, 2015-ben a Belga Királyi Korona Lovagi Érdemrendjének is kitüntetettje lett. Mindehhez társul karakteres, ugyanakkor végtelenül szerethető egyénisége, amelyhez könnyedén kapcsolódik régi és új hazájából barát, kolléga, tisztelő, idősebb és fiatal. 

„Igazi európai ünnep volt” Éva «35» Jubileumi Koncertje, „sőt világpolgárnak érezhettük magunkat, Éva személyisége és művészete beragyogta az estét. A meginterjúvolt vendégek és a beszédet mondó VIP egyéniségek is mind nagyon szimpatikusak voltak. Kiváló ötlet volt a pódiumbeszélgetéssel egybekötött koncert.” - írta eseményünkről nagyszerű francia-magyar és magyar-francia tolmácsunk #RaulinRozália, akinek különösen hálásak lehetünk az est sikeréért. 

Utólag az is kijelenthető, hogy diplomáciai szempontból is említésre méltó esemény volt, hiszen köszöntő beszédet mondott úgy a Belgiumi Magyar Nagykövetség kulturális diplomatája, a Liszt Institute Brussels ׀ Liszt Intézet Brüsszel igazgatónője Kovács Zsófia, mint a belga oldalról Brüsszel főváros Ixelles kerülete képviselő testületének közoktatásért felelős képviselője Romain De Reusme – akik megtisztelő jelenlétét ezúton is nagyon köszönjük. 

Nyakas Éva számára ugyanis nem csupán két hazája, Magyarország és Belgium bír meghatározó jelentőséggel, hanem utóbbin belül Brüsszel főváros Ixelles kerülete is – itt található az Ixelles-i Zeneiskola, ahol megszakítás nélkül 30 éve tanít, de Éva számára fontos az is, hogy itt élt saját legfőbb példaképének, Maria Callas világhírű operaénekesnőnek a példaképe, a 19. századi opera díva Maria Malibran is. Nem mellesleg Ixelles-ben áll a sokunknak oly kedves Brüsszeli Magyar Ház (belga berkekben Saintenoy Palota) épülete, amelyben eseményünk is zajlott. 

Éva ragyogott, a vendégek méltatták kivételes művészetét és karizmatikus, ezzel együtt odaadó személyiségét, mindannyian vele együtt ünnepeltünk. Jelen volt Éva fia, Villmer Tibor, Debrecenből általános és középiskolai osztálytársak, akik közül Dr. Csillag Andrea egyetemi tanszékvezető mesélt a zenei általánosból történt közös indulásukról. Belgiumi kollégái közül Thierry Cammaert, az Ixelles-i Zeneiskola igazgatója Éva óriási szívét méltatta. Az immár több generációt felölelő zeneiskolai és magántanítványok közül Sefora Ben Moussa Éva gondos odafigyelését emelte ki minden egyes növendékére. 

A zeneszámoknál Nyakas Éva előadói partnereként Honda Tomoko zongorakísérő markáns egyben könnyed játékával remekelt. Két Bellini, két Bizet és egy Puccini opera áriát, egy Liszt műdalt és egy-egy Vivaldi és Rossini duettet adtak elő, utóbbiakhoz Éva tanítványai is csatlakoztak. 

Éva minden elhangzó darabról a közönség elé tárta, hogy miért választotta erre az alkalomra – Puccini Gianni Schicchi operájának „O mio babbino caro” áriáját például azért, mert ennek hallatára egyezett bele annak idején, Éva 13 éves korában édesapja - megkönnyezvén, - hogy lánya folytathatja a zenei tanulmányait. Zárásként az „Elindultam szép hazámból” kezdetű magyar népdal az elhangzottak nyomán új dimenziókkal gazdagodott a hallgatóság számára. 

A díszterem teltházát nagyjából fele-fele arányban alkották magyar és belga vendégeink. A koncert „tapsvihar”-ral zárult, hogy idézzük a Magyar Ház szoros közösségébe tartozó ötvenhatos honfitársunk, Keszei Imre visszajelzését, akit nagy örömünkre belga felesége is elkísért. Az ünnepi fogadásra Éva tortával készült, rajta a 30-as számmal tanári jubileumáról megemlékezvén. 

Nyakas Éva művésznőt ezúton is szívből köszöntjük, további sok aktív évet és örömet kívánunk neki mind imádott hivatásában, mind a magánéletben. Hálás köszönetünk minden közreműködőnknek az est sikeréért. 

Külön köszönetünk Honda Tomokónak nívós zongora játékáért, Raulin Rozáliának nyelvi professzionalizmusán túl a hozzászólók személyiségét is érzékenyen tükröző kiváló tolmácsolásáét, Varga Tamásnak VatArt Photo a Mozart Varázsfuvola „Éj királynője” ária Éva korábbi hangfelvételével kísért fotómontázsa és az esemény-videó-fotók elkészítéséért, Dr. Kállayné Dáné Zita ügyvezetőnek és csapatának pedig a Magyar Ház helyszínén nyújtott támogatásukért.

Meghívó (Archív)

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése