2023. május 9., kedd

Ünnepeljük az Európa Napot

Ma van május 9-e, Európa Nap.

Ünnepeljünk, legyünk büszkék rá, amit eddig európaiként elértünk, és dolgozzunk azon a legjobb tudásunk szerint, hogy a jövőben még jobb, élhetőbb és prosperálóbb közös Európánk legyen.

Ez a videó szépen összefoglalja, mit is jelent az Európa Nap, nézzétek meg: LINK
A videó fordítása:
„Ma van Európa Nap. Nem tudod, mit ünnepelünk Európa Napon? Szívesen elmondom 60 másodpercben:
1950. május 9-e volt a nap, amikor a francia külügyminiszter, Robert Schuman egy intézmény létrehozását javasolta a szén és acél erőforrások közös igazgatására az európai országok számára, mert abban az időben ezek voltak a hadi ipar legfontosabb alapanyagai. Mindezt azért, hogy a jövőben megelőzzünk minden háborút Európában. Ennek eredményeként hat ország – Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia – létrehozták az Európai Szén- és Acélközösséget (ECSC), ami az együttműködés kereteit alakította ki az európai országok között. Ezt tekintjük az európai integráció kezdő mozzanatának. Az Európa Napot 1985 óta ünnepeljük minden évben május 9-én. Az Európa Nap Európa egységét és sokszínűségét szimbolizálja. Európa Napon Schuman öröksége előtt tisztelgünk, valamint azért, amivel hozzájárult az Európai Unió létrehozásához. Olyan értékeket ünneplünk, mint az együttműködés, a szolidaritás és a béke, amelyeket Schuman is magáénak vallott, valamint ünnepeljük az Európai Unió eredményeit. Az Európa Nap lehetővé teszi ezen kívül, hogy elgondolkodjunk a ma kihívásain, hogy mi, európaiak hogyan tudunk többet és jobban tenni azért, hogy megvédjük alapvető értékeinket – az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot és az emberi jogokat – saját területi határainkon belül és mindenütt a világban. Boldog Európa Napot ma, és az év minden napján!”

Ezen a fotón pedig az első acél öntvény, melyet az Európai Szén- és Acélközösség (ECSC) keretében 1953-ban készítettek: LINK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése