2022. szeptember 8., csütörtök

R.I.P. Őfelsége II. Erzsébet királynő


Nyugodjék békében Őfelsége II. Erzsébet királynő. Éljen soká Őfelsége III. Károly király. God Save the (new) King.
Hát bekövetkezett, amit sokan, még így - viszonylag - távoli szemlélőként is, alig-alig tudtunk elképzelni. A világ a rekord hosszúságú, 70 éven át uralkodó II. Erzsébet brit királynő nélkül.
"Operation London Bridge" - kódosítva így nevezték már az 1960-as évektől kezdve ennek az eseménynek az esetleges bekövetkeztét. Ami jóelőre - jogszabályok és a szokásjog által - megtervezett, aprólékosan kidolgozott eseménysorozat elindulását vonja maga után a következő napokra, hetekre, hónapokra... a királyi család tagjai, kormányzati tisztviselők, rendvédelmi szervek stb. számára az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség államaiban.
Mindez nekünk, a történelem iránt szenvedélyesen érdeklődők számára a megrendültség érzésén túl egy hallatlanul érdekes időszakot is fog jelenteni.
Hiszen a szemünk előtt, immár kamerák által megörökítve és/vagy a szociális média felületein közvetítve fog lezajlani mindaz, amit a trónutódlás évszázatos hagyománya magában foglal.
Felravatalozás. Tiszteletüket tevő főméltóságok. Végső nyugalomra helyezés. Új uralkodó és a királyné koronázási ceremóniája (az is csupán nemrégiben dőlt el, hogy Kamilla királyné címet viselhet). Cambridge-ék Wales-i herceggé és hercegnévé történő beiktatása. Milyen szakrális tárgyak bevonásával történik mindez. Milyen szavak, mondatok kimondásával. Milyen öltözékekben. Mikor mit tesz a parlament két háza. Mit a különböző tisztségviselők. Hol jelenik meg a "nép". Stb. stb.
Hogy érzékeltessem e terv kidolgozottságát, álljon itt az első néhány történés a sorban. A további lépésekről ezeken a linkeken kapható bepillantás: (angolul) LINK, (magyarul) LINK
"Az első lépés egy telefonhívás. Amikor a Királynő meghal, Sir Edward Young, a magántitkára, felhívja a miniszterelnököt és azt mondja neki, hogy a "London Híd ledőlt" (London Bridge is down)... Miután a miniszterelnököt értesítették, a hír kimegy a további országokba, amelyekben a Királynő az államfő... Ezek után a Brit Nemzetközösség többi nemzetének a hivatalnokait is értesítik.
Egy inas, feketébe öltözve, kitűzi a hivatalos bejelentőt a Buckingham Palota kapujára.
A BBC-ben (állami televízió) található egy jelzőcsengő, amelyik nemzeti vészhelyzet esetén megszólal. Az uralkodó halálakor ezt megszólaltatják. Ekkor a BBC logója, ami alapvetően piros színű, feketére vált át. Az összes tévébemondó fekete öltözetre vált.
A zászlók félig leengedésre kerülnek és Károlyra, Erzsébet halálának pillanatában, nem hivatalosan átruházódik az uralkodói cím. Ő várhatóan még aznap megtartja első beszédét uralkodóként..." Forrás: Fortune

Rövid film-montázs a királynő életéről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése