2022. szeptember 15., csütörtök

II. Erzsébet királynő ravatalának szimbolikája

Fotó: BBC

A lenti BBC cikk szépen összefoglalja a napokban 96 éves korában elhunyt II. Erzsébet brit királynő ravatalának ünnepélyes szimbolikáját.

II. Erzsébet ravatala Londonban, a Westminster csarnokban van elhelyezve, mely a brit parlamentnek otthont adó Westminster Palota legrégebbi, a 11. században épült szárnya.

A koporsó egy emelvényen, az ún. katafalkon helyezkedik el, melynek sarkainál a királyi háztartás védelmére szakosodott katonák őrködnek a szeptember 19-re kitűzött temetést megelőző négy napon és négy éjszakán át.

A koporsó a Royal Standard zászlóval van leborítva. Erre ráhelyezve a Birodalmi Korona, egy fehér rózsákból és dáliákból álló koszorú, a királyi glóbusz és a jogar.

A Royal Standard zászló az Uralkodót és az Egyesült Királyságot együttesen testesíti meg. Rajta a három arany oroszlán Angliát, a vörös oroszlán Skóciát, a hárfa pedig (Észak-) Írországot jelképezi.

A Birodalmi Koronát és a jogart méretes rubin, zafír és gyémánt drágakövek díszítik, köztük a világ legnagyobb gyémántjából készült ékkövek (Cullinan gyémánt). A glóbusz tetején a kereszt a keresztény világot szimbolizálja. A jogar nyelén a rózsa, a bogáncs és a lóhere az ország egyes részeinek növényi szimbólumai.

Erzsébet koporsója a skóciai Balmoral Kastélyból (itt hunyt el) a skót főváros, Edinburgh érintésével érkezett meg a királynő londoni rezidenciájára, a Buckingham Palotába.

A Buckingham Palotából gyászmenet kísérte szeptember 14-én szerdán a Westminster csarnokba. A koporsót nyitott ágyútalp szállította, melyet nyolc fekete ló húzott és a Királyi Lovassági Tüzérség katonái kísérték. A koporsó mögött a királyi család tagjai haladtak ünnepélyes öltözékben illetve katonai egyenruhában, kitüntetéseikkel – elöl Erzsébet fia és egyben utódja III. Károly király valamint az ő testvérei és fiai.

A gyászmenet a Skót Gárda és a Gránátos Osztag által játszott gyászinduló hangjaira menetelt lassú, ünnepélyes tempóban, mely percenként 75 lépés megtételét jelenti.

A Westminster csarnokban a királyi családból legutóbb Erzsébet anyja, az anyakirálynő volt felravatalozva 2002-ben, azelőtt, 1952-ben Erzsébet apja, VI. György király.

Diana hercegnő 25 évvel ezelőtti ravatala nem itt, hanem a St. James Kápolnában állt. A tavaly elhunyt Fülöp hercegnek, Erzsébet férjének saját kívánságára nem volt nyilvános ravatala.

Link a BBC idézett cikkéhez: LINK 

Itt pedig fényképek 1952-ből, Erzsébet apjának, VI. György királynak a temetéséről: LINK 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése